Військові дощовики: чим вони відрізняються

Один із найкращих винаходів для негоди — військові дощовики, що пройшли еволюцію від простого до високотехнологічного предмета верхнього одягу. Цей різновид належить до найпоширеніших і має постійний попит. По-перше, він входить до максимального комплекту спецодягу військовослужбовця. По-друге, широко використовується як шанувальниками активного відпочинку, так і мисливцями й рибалками. Цьому сприяє низка незаперечних плюсів таких речей:

  • чудово підходять і для польових, екстремальних умов, і для повсякденних,
  • легко надягаються поверх бронежилета та зимової форми,
  • у міру вільні, не обмежують рухів і не доставляють дискомфорту,
  • забезпечують надійний захист, бо повністю водонепроникні та вітронепродувні,
  • досить міцні та стійкі до подряпин,
  • надзвичайно практичні та швидковисихні, міцні та зносостійкі.

Які бувають військові дощовики

Звичайний тактичний дощовик повторює фасон куртки чи плаща. У першому варіанті він краще для переходів під мрякою й нетривалими опадами. Другий, як правило, прямого крою, довший і закриває частину ніг, краще захищає від дощу чи снігу та розрахований на тривале носіння. Серед різних моделей помітно виділяється військове пончо, що скидається на своєрідну накидку. Зовні — це досить великий, прямокутний або трапецієподібний відріз тканини з отворами для рук, прорізом для голови та капюшоном. У складеному вигляді він має гранично компактні розміри, а розкладеному відкривається маса можливостей. Крім свого прямого призначення, мультифункціональний виріб слугує як тимчасова підстилка або ковдра, імпровізоване укриття, навіс або намет. У деяких додаткових передбачена секція під рюкзак — розширювальна кишеня, зафіксована кнопками.

Що потрібно знати про матеріал військових дощовиків

Для пошиття різноманітного одягу — від військового плаща до тактичного пончо — підбираються особливі тканини з відповідними характеристиками. Наприклад, верх часто із шовкоподібного нейлону, а внутрішня сторона із високомолекулярного ПВХ. Також застосовується 100% поліестер із поліуретановим покриттям, а також спеціальна щільна плащівка з просоченням та еластан, що додається для підвищення розтяжності. Водночас дуже актуальний рипстоп із ромбовидним або картатим упізнаваним малюнком. Так називається група матеріалів на основі зміцненої, нерозривної армованої нитки. Вони формостійкі, незаймисті та високоміцні, витримують значні навантаження й не рвуться в разі порізів або проколів завдяки багаторазово «зміцненій» структурі.

Як зорієнтуватися в асортименті військових дощовиків на ROZETKA

Завдяки стрімкому розвитку текстильної промисловості, у категорії стандартизованого армійського обмундирування сьогодні представлено безліч моделей. Сучасне різноманіття дає змогу вибрати й купити військовий дощовик будь-якого розміру, включно з універсальним або безрозмірним, і потрібного кольору — від камуфляжу та хакі до мультикаму та пікселя. Він може бути різної довжини, у тому числі подовжений (доходить до колін або нижче) і мати характерні особливості:

  • проклеєні шви для гідроізоляції та покращеного вологозахисту,
  • подвійна застібка у вигляді блискавки та кнопок,
  • стягувальна гумка та клапани в рукавах, що перешкоджають попаданню вологи всередину,
  • об'ємний і функціональний капюшон (вдягається поверх каски, стягується тасьмами, ховається в комір),
  • прихована вентиляційна сітка для повітрообміну,
  • мінімум дві зовнішні кишені,
  • розрізи на кнопках із боків для безперешкодного доступу до амуніції,
  • оксамитова на дотик поверхня (не шелестить і дає змогу безшумно пересуватися),
  • сумка-чохол для зручності транспортування та зберігання.

Через специфічні властивості для більшості військових дощовиків допускається щадне прання за температури до 30 °C, небажаний віджим, заборонено прасування. Усі рекомендації щодо догляду — у докладному описі товарів, серед яких знайдеться оптимальний варіант для будь-якого випадку та умов експлуатації.

Поширені питання та відповіді

Показати ще