У ножовому світі higonokami - це жива копалина. Цей невеликий японський складаний ніж є одним із найстаріших, до того ж не лише виробом, а й товарним знаком. Його виробництво майже не змінилося з моменту його створення, до того ж він, як і раніше, залишається одним із найдешевших на цьому ринку. Наприкінці 19-го століття Японії запровадили жорсткі антисамурайські закони, які забороняли носіння громадянами будь-яких типів холодної зброї. Все, що нагадувало меч чи ніж, вилучалося. Саме тим часом і з'явився перший ніж хігоноками. Ніж higonokami народився в 1896 році в епоху Мейдзі в Японії. Історія свідчить, що людина на ім'я Tasaburo Shigematsu привезла простий складаний ніж з провінції Кюсю і попросила іншого коваля на ім'я Teji Marakami з Хірату в провінції Мікі налагодити виробництво цих виробів. Але спочатку цей ніж не був таким унікальним. Історія каже, що саме Муракамі першому спала на думку ідея додати важіль до леза (який допомагав у відкритті ножа та сприяв його блокуванню у відкритому стані), що й надало клинку функціональності та неповторного вигляду, який досі зберігається у всіх без винятку виробах. Деякі джерела згадують про друге коваля Shigeji Nagao. "Хіго але Камі" японською означає "Пан Higo". Higo - це стара назва провінції Кюсю, батьківщина Хігонокамі, але "Higo но Камі" також було титулом пануючого самурая, яким у ці часи був Matsudaira Каtamori. До речі, він став останнім. У 1899 році гільдією ножівників у Мікі був виготовлений перший ніж і вже в 1907 році назва "Higonokami" стала торговою маркою. І це означало, що тільки члени цієї гільдії можуть виготовляти цей ніж. Тут і бере свій початок історія успіху Хігонакамі. Він дуже швидко став найпопулярнішим ножем серед величезного кола споживачів, серед школярів навіть організовувалися конкурси на швидкісне загострення олівців цими ножами. Крім простоти конструкції, ніж мав ще поруч видатні якості, він був не дорогим і легким, а володіючи клинком з вуглецевої сталі, найчастіше з 3х шарового пакета sanmai, чудово точився і мав винятково хороші ріжучі якості.