Основний інструмент для роботи в кожної людини — це ножі. Вони дають змогу приготувати їжу, відремонтувати щось або різати різні речі. Складники ножів містять клинок і колодку. Заточена частина клинка називається лезом або різальною крайкою. Воно буває плоским або пилкоподібним. Протилежний бік не заточений. На частині леза також є п'ята, якою називають місце, що приєдналося до колодки.

Ножі: різновиди й форми

Залежно від призначення ножа, у нього буває різна форма й матеріал, з якого він виготовлений. Обладнання може використовуватися в туристичних цілях, на кухні, на рибальстві, на полюванні, у спорті, для виживання або в інших цілях. Спираючись на всі напрямки, фахівці в цій сфері виділяють такі різновиди ножиків:

  • Мачете. Має широке й довге лезо, зазвичай із тонким діаметром. Клинок у нього заточений з одного боку, трохи опуклий, іноді загнутий. Використовується часто як сільськогосподарське знаряддя для прибирання великих гілок і стебел. Також він є універсальним інструментом для джунглів.
  • Метальні. Це різновид ножиків, що належать до метальної зброї. У них особлива конструкція: клинок або важчий, або легший за колодку, що дає змогу краще їх кидати. У цього обладнання клинок має списоподібну форму й леза немає.
  • Тренувальні. Це спеціальний виріб для тренувального процесу. Його можуть виготовляти з твердої гуми. Він порівняно безпечний, під час тренування не завдає шкоди напарнику, не коле й не б'є по суглобах.
  • Туристичні. Цей різновид має кілька форм і типів. Все залежить від мети подорожі. Якщо турист вирушає на море, річку або озеро, то можуть знадобитися рибальські ножі, мисливські або спеціальні ножі для дайвінгу. Якщо вирушає в гори, то актуальними будуть складні ножики, з їхньою допомогою встановлюється намет, збираються зайві сучки на гілках і готується їжа.
  • Садові. Слугують для щеплення й чищення ран садових рослин, а також для обрізання гілок та інших робіт. Це універсальний інструмент для саду, тому краще вибирати ножі з гострим лезом.
  • Швейцарські. Найпопулярніші ножики, що вирізняються особливою багатофункціональністю. Вони складаються й займають дуже мало місця. Дуже добре підходять для домашнього використання, подорожі або риболовлі. Мають лезо, викрутку, відкривачки, штопор і багато іншого.

Також окремий різновид — це кухонні ножі. Вони використовуються тільки в домашніх умовах. Найпопулярніший тип обладнання з цього класу — обвалювальні. Вони потрібні для нарізання м'яса, відділення його від кісток. Вирізняється сильно загостреним лезом і його гнучкістю.

Для зручності в роботі, приготуванні їжі, тренувань або за іншого заняття, на ножі має бути добра колодка. Саме від неї залежить якість роботи. На всі перераховані типи ножів підбирається колодка в індивідуальному порядку, залежно від їхнього призначення. Вона може мати пряму форму, конусну, конусом вперед або назад, увігнуту, опуклу, плоску, у формі гачка або зробленою довільно за індивідуальним замовленням. Під час вибору ножа таки важливо взяти його в руки і спробувати щось зробити.

Колодки виготовляють із дерева, берести, гумопластику, текстоліту, рогів, бивнів. Якщо ножі мають естетичну цінність, то їх можуть прикрашати натуральною шкірою й дорогоцінними каменями. Саме лезо виготовляється з неіржавкої сталі. Воно чудово поводиться за різних метеоумов, не ламається, легко заточується й довго слугує.

Як вибрати ніж

Від вибору обладнання залежить подальша робота, її комфортність і якість. Щоб вдало підібрати ножик, варто дотримуватися таких критеріїв відбору. Для початку потрібно визначитися з метою, для чого він потрібен, а потім уже вибирати його розміри. Якщо потрібен кухонний ніж, то він може бути різної довжини — для нарізування хліба, чищення овочів і фруктів і для оброблення м'яса та риби. У похід найкраще брати невеликі ножі, орієнтовно 10-12 см завдовжки, якщо ж він менший за зазначений розмір, то його універсальність знижується. У такий же спосіб варто придивлятися до виробів для метання, полювання, риболовлі та інших цілей.

Що ж стосується леза, то воно має бути міцним і надійним. Цей критерій можна зрозуміти за твердістю металу. Більшість ножів виготовляються з неіржавкої сталі, що робить їх комфортними у використанні й універсальними. Також має значення його заточування, щоб можливо було в будь-яких умовах зробити холодну зброю гострою. Форма й матеріал колодки також важливо враховувати під час вибору. Позаяк він має добре лежати в руці, бути зручним під час використання й щоб жодні додаткові елементи не заважали в роботі з ним.

Поширені питання та відповіді

Які товари користуються попитом в категорії Ножі?

Які найдорожчі товари в категорії Ножі?

Показати ще